Banan to owoc obecnie bardzo upowszechniony w Polsce. Zazwyczaj po jego spożyciu skórka ląduje w koszu, tymczasem może zostać ona przez nas wykorzystana. Niewiele osób wie o tym, iż regularne pocieranie skórką od banana zębów może sprawić, 

że staną się one znacznie bielsze. Ma ona bowiem działanie wybielające. Dlaczego? Ponieważ w skórce banana jest duża ilość potasu oraz wapnia. Ma ona także wysoką zawartość witamin, w tym także witaminy D. Te substancje mają natomiast bardzo dobry wpływ na stan uzębienia człowieka, ale przede wszystkim na jego kolor.

Wnętrze skórki banana nadaje się także doskonale do czyszczenie skórzanego obuwia. Skóra powinna być nadal w dobrym stanie, a pocieranie powinno odbywać się w sposób delikatny. Dzięki temu buty nabierają delikatnego błysku. Jest to zatem doskonała alternatywa dla różnego rodzaju środków nabłyszczających.

Olej ze skórki banana może natomiast złagodzić ból po ukąszeniu komara. W Chinach włókno z banana jest wykorzystywane do tworzenia tkanin.

Skórka od banana ma wiele interesujących właściwości, dlatego po spożyciu owocu nie warto jej wyrzucać.

 

Subskrybujcie, obserwujcie  i bądźcie na bieżąco, niech nic Was nie ominie. →

Znajdziecie nas na :

Świat i Polacy - https://www.swiatipolacy.pl

Facebook - https://www.facebook.com/swiatipolacy

Instagram - https://www.instagram.com/swiatipolacy

Twitter - https://twitter.com/swiatipolacy

YouTube - https://www.youtube.com/channel/UCMU-uM74HYkn6SB0L0z8e2w

 

Pozdrawiamy

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Dlaczego sen jest ważny? - Świat i Polacy

Więcej…

Własny "ogródek" w mieszkaniu - do kuchni i dla ozdoby

Więcej…

Telefony

Codziennie

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Tanie wakacje w Polsce

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zegar Biologiczny

Więcej…

Jak wesprzeć stawy?

Więcej…

Moda

Artykuły

Ryż kalafiorowy z cukinią, groszkiem

Więcej…

Sojonez

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy mapy kłamią ?

Więcej…

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Trufle

Więcej…